Слушането на китара може да бъде хипнотизиращо, пише Мениджър Нюз. Китарата

...
Слушането на китара може да бъде хипнотизиращо, пише Мениджър Нюз. Китарата
Коментари Харесай

Умовете на китаристите са различни

Слушането на китара може да бъде хипнотизиращо, пише Мениджър Нюз. Китарата може да провокира страст, обич, успокоение, пристрастеност. Тя може да извади най-хубавото от една ария. 

Трудно бихме се сетили за музикална група без китарист в състава си. Добрите китаристи се трансформират в кумири, в митове за генерации наред. Много китаристи настояват, че свиренето на китара ги довежда до медитативно положение. Но по какъв начин свиренето на този инструмент се отразява на мозъка?

Все повече научни проучвания се занимават с това как функционира мозъкът на свирещите на китара спрямо всички останали. Това, до което науката доближава и може за нас да е учудващо, вероятно много китаристи надълбоко в себе си инстинктивно знаят. А точно:

1. Мозъците на китаристите могат да се синхронизират.

Да, изцяло правилно. Проучване, извършено в Берлин през 2012 година на група китаристи, които са накарани да свирят едно и също парче, потвърждава след сканиране на мозъците им, че по време на осъществяването мозъците им са били в синхрон един с друг . Невронните мрежи в мозъка, свързани със общественото знание и музикалното възпроизвеждане, са били най-активни, когато участниците са свирели на своите принадлежности. С други думи, способността им да се свързват един с различен, до момента в който сирят, е извънредно мощна.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР